Wysteria tree not blooming - Knowledgebase Question

Bartlett, IL
Question by gfpbutler
May 25, 2007
I bought my wife a Wysteria tree for mothers day a couple years ago. It had light purple flowers on it when I bought it. This new tree has never bloomed since. It looks like it is healthy (it is growing pretty fast) and gets new branches every year. We had one at our old house (same town) and it still blooms every year. What could be wrong?


Image
Answer from NGA
May 25, 2007

0

Since it was in bloom when you bought it then you know it is capable of blooming, that is a good thing. Wisteria may fail to bloom if it is growing in too much shade, if it is pruned incorrectly, or if it is overfertilized with nitrogen. Too, most vines take about three years to settle in and become established and perform their best. But when everything has been done right and it still doesn't bloom, sometimes it is due to being located in a colder microclimate -- an exposed spot or even a frost pocket -- where spring frosts frequently damage the buds. Here is a general care sheet on wisteria, perhaps it will help you trouble shoot. It also includes detailed training and pruning instructions along with fertilization recommendations.

http://ohioline.osu.edu/hyg-fa...

Good luck with your wisteria.

You must be signed in before you can post questions or answers. Click here to join!

« Return to the Garden Knowledgebase Homepage

Member Login:

Username:

Password:

[ Join now ]

Today's site banner is by Whitebeard and is called "Delosperma cooperi"